Емоційна і розумна віраБог – це дух. Якби Бог був душею, то Його спілкування з нами було б через душу. Якби Він був фізичним тілом, то Його спілкування з нами обмежувалося б тільки фізична матерією.

Пам’ятаэте, як Ісус говорив:

“Бог є Дух, і ті, що Йому вклоняються, повинні в дусі та в правді вклонятись” (Від Іоанна 4:24).

Бог – це не душа, тому на мові душі я не можу дійти до Божого престолу. Чому ми говоримо вам: “Люди Божі, не живіть по почуттях, не ставте свої почуття вище розуму”? Тому що почуття були створені, щоб бути нижчими за розум, мозок. Якщо Бог хотів би, щоб наші почуття керували нами, тоді серце було б в голові, а мозок – нижче серця. Але чому мозок знаходиться вище серця? Тому що Бог хоче, щоб наша мудра віра була вище наших почуттів. І коли так відбувається, тоді щоб не було, щоб не сталося, ми не будемо здаватися. І так я все подолаю: труднощі, несправедливість, біль втрати… Але якщо моя віра не базується на розумі, тоді я не подолаю труднощі.

Дуже небезпечно мати емоційну віру. Коли людина буде проходити через пустелю, емоційна віра не допоможе… І яка віра є в людині, показують труднощі: коли є гоніння, пустелі, говорять проти церкви… Тоді стає видно: хто є хто. Хіба не так було з Ісусом? Поки Ісус зціляв, робив багато чудес, натовп йшов за Ним. А коли прийшли, щоб розпинати Ісуса, залишилося тільки 12, а потім навіть учні втекли, бо ще не були народжені від Бога. І поки людина не народилася від Бога, вона радіє чудесам, але якщо виникають якісь труднощі, відразу людина падає або йде з церкви…

Але так як Він – дух, то Його спілкування з нами відбувається на духовному рівні. Його спілкування відбувається безпосередньо через Святого Духа до людського духу.

Людський дух перебуває в розумі (це знання, мудрість), а душа людська – у серці (це почуття).

Апостол Павло, наприклад, у своєму посланні до Тимофія неговорив так: «Я відчуваю, в Кого я вірю», але «Я знаю, в Кого я вірю»… «…з цієї причини й терплю я оце, але не соромлюсь. Бо я знаю, в Кого увірував…” (2 Тимофія 1:12).

Ні, він так не написав, він відчував зовсім навпаки: голод, біль, зраду, але він написав: «Я знаю, в Кого вірю”. Навіть не дивлячись на страждання через Євангеліє, через зраду, через фальшивих пасторів, які були в той час, Павло знав, в Кого він вірив.

Він не відчував, але він знав. У нього було розуміння віри, впевненість, яка сходила не з його серця, але з його розуму.

Ми всі проходимо через битви, труднощі, але в такі моменти ми в розуміємо, що це слово не повертається марним, воно здійсниться. Навіть якщо ми відчуваємо бажання здаватися, падати духом, ми стоїмо, бо Дух Святий укріплює нас.

І ось чому потрібно бути народженим від Бога і мати хрещення Святим Духом. Тому що хто не народжений, той не витримує вогню. Вогонь витримує тільки той, хто є вогнем. Щоб не відбувалося, як би не відносилися до мене, я буду стояти.

Насправді, у нього було розуміння віри. Впевненість, яка не з серця виходила, але з розуму. «Бо я знаю, в Кого я увірував та впевнився, що має Він силу заховати заставу мій на той день». Подивіться, що віра апостола був усвідомленою вірою, яка не має ніякого відношення до почуттів. Якби його віра була заснована на почуттях, він не був би названий апостолом, і, тим більше, не був би використаний Богом.

У Божому служінні не можна довіряти емоційним людям. Я не вірю, що Бог використовує людей з емоційною вірою. Люди, у яких така віра, не мають сміливості, щоб визнати таку позицію: так, так або ні, ні. Вони бояться викликів, які вимагають битви проти зла.

Крім цього, ті, хто емоційні, бояться жертви, яку віра вимагає, щоб завоювати. Така віра не дає сміливості, щоб прийняти рішення. Ось причина, з якої багато віруючих падають в гріх. Вони відчувають емоцію спокусиа, і не маючи сили проти гріха, не мають сміливості відмовити йому, через це піддаються. Такі люди живуть на основі емоцій – емоційної, чуттєвої віри. Тобто, спокуси приходять настільки сильні, що тільки той, хто духовний, може перемагати. Тому що сьогодні, можливо, ми відчуваємо себе добре, а вже завтра не так. Але якщо наша віра буде заснована на тих почуттях, що ми відчуваємо, ми впадемо. Віра вимагає жертви. Але рішення жертвувати приймає тільки той, хто живе за розумною вірою. Людина, який живе по мудрій вірй, знає, що робить, вона упевнена. Ось що значить жити по вірі.

Хто живе емоціями, не має сміливості взяти свій хрест і йти за Господом Ісусом. Якщо він щось почує, що суперечить його віра, він піддається це слово.
Наприклад, людина якась почули плітку про себе. Якщо він знаходиться в розумній вірі, йому буде неприємно, боляче, але він благословляє ці люди … Але якщо він не духовний, має емоційну віру, він буде намагатися відновити справедливість своїх рук: розчарується і піде з церкви, буде ображатися, буде погано про всіх … думати Може навіть то, що говорили про нього неправда, але він все одно впаде духом, тому що його віра заснована на почуттях.

Чому емоційні люди не можуть прощати? Тому що вони чекають почуттів, коли буде бажання прощати. Але таке бажання не буде. Нам прощати потрібно, тому що Господь Ісус так сказав.

Це емоційна, а не раціональна людина. Вона не використовує свою віру з мудрістю. Дух Божий вчить дивитися нас на невидиме, коли ми не дивимося на видиме, а на невидиме. Бо видиме тимчасове, а невидиме – вічне. (2 Кор. 4:18). Як же людина, яка живе за емоціями, може бути уважною до невидимих ​​речей? Ніяк. Щоб бути уважним до невидимих ​​речей, потрібно бути духовним. Потрібно жити в дусі. Тобто, жити по мудрій вірі.

Необхідно, щоб людина визначилася. Якщо вона використовує емоційну віру, тоді повинна змінити свій образ дій і мислення. А якщо так не зробить, то нічого не доб’ється.

Майте це розуміння віри. Якщо цього ще не сталося, значить, не було нового народження. Хто хоче народитися від Духа Святого, повинен заплатити ціну, відкинути гріх, докласти зусиль, щоб не впасти в спокусу. Іншими словами, якщо по-справжньому людина хоче зустрітися з Богом, тоді вона повинна почати ходити по правильному шляху. Як можна зустрітися з Творцем Добра, йдучи по злому шляху? Ніяк. Коли буде зусилля з боку людини, щоб йти по правильному шляху, Дух Святий зробить найбільше чудо: нове народження.

Тобто, незалежно від почуттів, якщо є зусилля, ти жертвуєш самим собою, ти робиш свою частину, навіть відчуваючи бажання робити зовсім протилежне, грішити, дати здачу… ти відмовляєшся, ти прощаєш, ти борешся, ти додаєш зусиль… Тоді Дух Святий, бачачи ці старання, приходить і допомагає, і дає тобі нове народження.

Але коли Дух Святий не бачить старання і бажання, тоді Він нічого не може робити. Людина є частиною фізичної церкви, але не стала ще частиною духовної церкви. Чому? Тому що немає старання. Є намагання, щоб завоювати матеріальні блага, але старання, щоб завоювати найбільше благо – Царство Боже, не має.