Справжній «назорей»

Я хотіла б поділитися роздумами над книгою Суддів про життя Самсона і словом з Біблії на івриті, яке має тут ключове значення.

Діти Ізраїлю відвернулися від Господа і знаходилися в руках філістимлян протягом 40 років. Щоб врятувати їх, Бог послав Самсона.

Ангел сказав, що Самсон буде справжнім «назореєм».

На івриті назорей – це людина, яка відмовляється від себе, щоб служити Господу. Він отримує «дар» від Бога, живе, щоб служити Йому, і обмежує задоволення від життя. Він навіть не може пити вино, тому що повинен жити в тверезості.

Перша помилка Самсона полягала в тому, що він не жив в цих обмеженнях. Біблія описує, що він завжди спілкувався з филистимлянами і жінками легкої поведінки, жив в оточенні друзів, відвідував землі ворогів і т.д. Бог навіть намагався використовувати його раніше, але не міг.

Дійшло до того, що Самсон зв’язався з такою жінкою, довірився їй і, слухаючи свої почуття, відкрив свою таємницю.

Проституція в переносному сенсі означає осквернення в обмін на чисто особисті інтереси, деградацію, корупцію.

Кожен раз, коли ми недбалі, ми перестаємо бути з цими «обмеженнями», ми будемо спілкуватися, відкриватися і довіряти не тим людям. Це принцип падіння!

Коли немає обмежень, немає відділення, тоді ми стаємо як інші. І ми завжди повинні пам’ятати, що ми не повинні бути такими ж, тому що ми були покликані і обрані, щоб бути «назореями».

Самсон, осліпнувши, зміг побачити себе. Тільки вже без того, що він цінував найбільше, без сили і без дару від Бога – він став посміховиськом і іграшкою вельмож.

Хіба не так диявол робить з тими, хто не може служити Богу?

Самсон каявся, просячи Бога згадати про нього. Він визнав, що його сила прийшла від Господа, коли він просив:

«Владико Господи, згадай же про мене, та зміцни мене тільки цього разу, Боже…» (Суддів 16:28)

В його останній промові в Біблії на івриті написано:
«וַיֹּאמֶר שִׁמְשׁוֹן תָּמוֹת נַפְשִׁי עִם-פְּלִשְׁתִּים»

«Нехай помру я разом із филистимлянами!» (Суддів 16:30)

Тільки коли душа вмирає (наші особисті бажання і прагнення), ми відкидаємо себе і стаємо істинним назореєм, здатним виконати заклик, який на нас поклали.

Помираючи, він вбив відразу всіх филистимських князів, чоловіків і жінок, тобто більше ворогів, ніж за все своє життя, звільнив Ізраїль, і його батько став суддею на 20 років.

Жозіані Боколлі