Яка різниця між роботою та працею?

Дуже часто те, що ми робимо для Бога, асоціюється з ДІЛАМИ, але Бог звернув мою увагу на слово ДІЛА.

У листах, надісланих до Малоазійських церков (7 церков Апокаліпсису), Господь Ісус вказав, що Він має проти церкви в Ефесі, однак, ця церква видавалася досконалою у своїх “ДІЛАХ” (вчинках).

Як не захоплюватися нею? Те, що було помічено в церкві, в очах усіх здавалося дуже правильним. Існували реальні докази боротьби з хибними доктринами, невтомної відданості всьому, що було необхідно як християнину, як Божому слузі.

Однак, коли Господь Ісус сказав:

“Я знаю діла твої, і працю твою… І ти маєш терпіння, і працював для Ймення Мого, але не знемігся.”
(Об’явлення 2:2,3)

Я помітив, що в першому реченні два слова відокремлені, з цього ми розуміємо, що, хоча вони мають певну схожість, це не одне і теж саме слово!

“Отож, пам’ятай, звідки ти впав, і покайся, і вчинки давніші роби…”
(Об’явлення 2:5)

Незабаром знову слово ДІЛА (вчинки) згадується як щось визначальне у невдоволенні Бога. Але як повернутися до перших вчинків (ДІЛ)? Вони були невтомними у своєму служінні, залишалися праведними і чесними у своїй поведінці, продовжували практикувати свої перші діла, і не здавалися впавшими? Любовь здавалася такою ж самою!

Мабуть, вони дотримувалися перших вчинків (ДІЛ), здається, вони не змінилися, але ось воно! Якщо ми дивимося на ДІЛА як на працю (нехай і для Бога), це насправді не дуже підходить до цієї церкви, але ДІЛА – це одна річ, а праця – це зовсім інше.

Переглядаючи словник, я також побачив, що те, що було пов′язано з інтелектуальною працею, можна розглядати як ДІЛА. Навіть у будівництві ця праця, перш ніж її виконають працівники, виникла спочатку в чиїйсь думці.

ДІЛА також пов’язані з виникненням ідей, думок, намірів, а не обов’язково з тим, що ви робите.

З другого боку, церква у Смирні не була згадана стосовно своєї роботи, але була схвалена.

Ефес робив, але Господь Ісус не схвалив церкву за працю (яку бачили), а за ДІЛА (які не бачили).

ДІЛА – це не те, що зроблено, а ідеї, які виникають ще до того, як щось буде зроблено, що безпосередньо пов’язано з сумлінням по відношенню до Бога.

У ДІЛАХ, коли є перше кохання, не виникають думки про злобу, критику, злість, скарги, дефекти, рутину, сумніви, конкуренцію, особисті інтереси, саморекламу… (незалежно від того, що робиться доброго).

Діла відбуваються всередині, праця ведеться зовні через ставлення!

“Заміри серця належать людині, та від Господа відповідь язика. Всі дороги людини чисті в очах її, та зважує душі Господь. Поклади свої чини на Господа, і будуть поставлені міцно думки твої.”
(Приповісті 16:1-3)