У Старому Заповіті герої віри були відомі своїми перемогами над ворогами, своїми завоюваннями і тим, що викликали явлення Божої сили.

Однак автор Послання до євреїв, згадуючи про героїв минулого, чітко дає зрозуміти, що, незважаючи на їхні надзвичайні вчинки, вони не досягли «Обітниці» (До Євреїв 11:39). Це тому, що вони розуміли, що бракує чогось більшого, що не могло бути результатом специфічних дій віри та земних завоювань, тобто вони прагнули до «вищої батьківщини».

Цікаво, що Господь Ісус, коли хотів послатися на чудовий приклад свідчення, цитував Івана Хрестителя. Чоловік, який не мав “людського свідчення”, але про якого говорили як про “найбільшого з усіх людей” (Від Луки 7:28). І навіщо це твердження, якщо Іван «тільки» підготував шлях для Господа Ісуса і помер обезголовленим?

У Новому Завіті найбільшою славою, найбільшим свідченням, яке хтось міг дати, було служити Господу Ісусу таким чином і навіть мати привілей бути вбитим через Нього.

Коли Господь Ісус сказав: «Ви будете Моїми свідками» (Дії 1:8), це було так, ніби Він говорив: «Світ буде збентежений і дивуватиметься: «Хто цей Ісус, що люди так вірять, що вони чи здатні залишити все, жити згідно з Ним і навіть померти за Нього з радістю?»

Найбільше свідчення, яке ми можемо дати, це показати світові, що все видиме, відчутне, людське, будь то речі чи люди, є нескінченно нижчим від того, що приготоване у Вічності з Богом. Це призначено виключно для тих, хто здатний обміняти крихітну й швидкоплинну «уявну славу» цього світу на піднесене, справжнє й вічне задоволення жити вічно в Небесному Царстві Всевишнього і Всемогутнього Бога.

Апостол Іван почув і написав, що сказав йому сильний Голос з Неба:

“І вони його перемогли кров’ю Агнця та словом свого засвідчення, і не полюбили життя свого навіть до смерти!” Об’явлення 12:11

Нехай Святий Дух допоможе нам відкрити очі тим, хто сліпо захоплений і обмежений досягненнями цього світу. Вони важливі, але насправді прославляти Бога – це набагато більше.

Пастор Пауло Сезар Мендес